f

Vencomatic, Eersel

Het project van Creative Lab Brainport gaat over Vencomatic Patio System, een unieke multi-levels vleeskuikens concept, dat is ontworpen voor het uitbroeden 18 daagse bevruchte eieren, in een omgeving die onmiddellijk voer en water biedt aan de kuikens. Elke rij van het systeem bevat 6 niveaus waar de jonge vleeskuikens worden gehuisvest. De vleeskuikens worden geteeld op riemen, die ook worden gebruikt om hen te verplaatsen en het huisafval (meer info) te verwijderen. Volgens Vencomatic heeft dit systeem meerdere voordelen, zowel in termen van kippen-gezondheid en productiviteit:

 

  • gezonde omgeving => vermindering van het gebruik van antibiotica => drugs-vrij vlees: Constant frisse lucht wordt toegevoerd op vogel niveau; De vogels in het systeem zijn gehuisvest op de riemen van hygiënisch en duurzaam polypropyleen, gemakkelijk schoon te maken; LED-verlichting om maximaal comfort te garanderen tijdens de groeiperiode;
  • sterkere kippen: in andere/oudere broedsystemen, kan het enkele dagen duren voordat de kuikens toegang hebben tot voedsel en water. In het Patio-systeem vindt het broedproces plaats in dezelfde omgeving waar de kuikens opgroeien;
  • hogere gemiddelde broedtarieven;
  • vermindert de tijd, ruimte en arbeid door het verwijderen van broed machines, en kuikenverwerking van de broederij;
  • milieuvriendelijk: het gebruik van water, voedsel en energie (licht en ventilatie) worden verminderd in vergelijking met traditionele systeem;

 

Naast deze voordelen blijft de publieke opinie sceptisch over het systeem, met name voor de hoge dichtheid van dieren in het systeem, zelfs als het systeem meer ruimte geeft aan elk kuiken op elke verdieping, dan eventuele ruimte op de grond. Uiteindelijk kopen de meeste mensen kip uit het buitenland, waar dierenwelzijn lager is geïmplementeerd, het vlees is misschien minder gezond en de CO2-footprint is hoger, als gevolg van transport.

 

Anderzijds, ook de dierenwelzijnsorganisaties kijken naar ​​het systeem, om bovengenoemde reden maar ook omdat het systeem geen toegang naar buiten toelaat. Volgens Vencomatic is de kuikens naar buiten laten tegen hun natuurlijk gedrag (ze vermijden immers open ruimten) en blootstellen van kuikens tegen invloeden van buitenaf (met inbegrip van eventuele contacten met andere dieren / vogels), die het risico op ziekten verhogen. De dierenwelzijnsorganisaties ontwikkelden een label-systeem op basis van hun criteria, waardoor zij het vlees met sterren scoren: niet passende criteria betekenen voor Vencomatic een economische en imagoschade.

 

Het doel voor Creative Lab Brainport zou zijn om de publieke acceptatie van het systeem te verhogen, de nadruk op de positieve aspecten van en verschuiven van het beeld van de kippenopfok waarbij gezien wordt hoe ze eigenlijk wonen en niet de manier waarop we dénken dat ze leven. Het menselijk oogpunt heeft de neiging om de grote fabriek te zien met lange gebouwen en multilevel structuren, maar vanuit perspectief van het kuiken zijn al deze gigantische systeem niet waarneembaar en de vloer is zijn eigen leefomgeving. Het vergroten van de acceptatie door het publiek zou op een ander niveau, de dialoog kunnen faciliteren met de dierenwelzijnsorganisaties. Een tweede doelstelling zijn de mensen uit het werkveld, die als gevolg van hun achtergrond kennis en productiviteit factor waarschijnlijk hun mening kunnen beïnvloeden.

 

Dit doel kan worden bereikt op verschillende manieren, hoewel experimentele / conceptueel methoden niet in de onderstaande lijst staan:

 

  • het creëren van een campagne / communicatie
  • ze bepaalde informatie in het ontwerp van de machine
  • veranderen van de perceptie van de fabriek als geheel
  • het ontwerpen van nieuwe producten
  • het creëren van initiatieven

Over Vencomatic

Vencomatic Group biedt een volledig assortiment van innovatieve systemen aan voor het inrichten van moderne pluimveebedrijven over de hele wereld.

Ervaringen